T'agradaria saber més detalls sobre la història del municipi? No els busquis més, des d'aquí pots accedir a un recorregut pel passat de la localitat.

Història i tradicions

CINC CÈNTIMS D'HISTÒRIA

Els orígens de Santa Oliva són mil·lenaris. Al febrer de l'any 986, el rei franc Lotari confirma a Odó, abat de Sant Cugat, la possessió de l'església de Santa Maria de Santa Oliva amb el seu alou. Aquests dominis, s'estenien, en la seva amplada, des de la guàrdia de Banyeres fins a la vila de Damabuin (Tamoví), i en la seva llargada,des de la vila de Domenys fins al mar. L'any 1012 Isnabert construeix una torre, que més tard serà el castell de Santa Oliva.

 

Què és el Vot de Poble de Santa Oliva?

L'any 1854 una epidèmia de còlera assolà el país. El veïnatge de Santa Oliva en va sortir indemne després d'haver invocat la protecció de la Mare de Déu del Remei. Això va comportar el compliment d'una prometença: venerar la Verge traient-la en processó cada darrer dijous d'agost. Aquesta acció de gràcies i tota la litúrgia que l'envolta, ha esdevingut un referent, una tradició i un signe identitari per tots els fills de Santa Oliva i també, val a
dir-ho, pels qui han anat arribant i s'han deixat captivar per l'encant i l'estètica d'aquesta celebració tan genuïnament santolivenca.

 

Amb la responsabilitat moral i legítima d'agafar aquest testimoniatge i trametre'l als nostres fills amb la mateixa dignitat i veneració que ens l'han inculcat els nostres antecessors, l'any 2004 es va arribar a la fita dels 150 anys. El compromís de ser dignes dipositaris d'aquest llegat ens ha mogut a organitzar un seguit d'iniciatives monotemàtiques al llarg de tot l'any 2004:conferències, exposicions, teatre, concerts, auques escolars, edició de llibres i DVD's divulgatius on es recopila la història del Vot, les anècdotes, els records dels més grans i la devota veneració per la Verge del Remei més enllà del sentit estrictament religiós.

 

Les entitats, la parròquia, la societat civil i l'Ajuntament van treballar coordinadament perquè el Vot té un component religiós i tradicional però també institucional, tal com queda reflectit en els arxius municipals que van enregistrar, fa 150 anys, l'acord de ple d'assumir aquest compliment.

 

Tant de bo que vosaltres, com a nous veïns de Santa Oliva també arribeu a sentir aquesta tradició com a vostra. La reafirmació de les nostres tradicions de ben segur que ajudarà a determinar el nostre futur.